Vi som var tenåringer på 70-tallet

Blandt rånere og rebeller



Fra gruppen " Vi som var tenåringer på 70-tallet", ligger det under "The 70`sFlashback Page", en overskrift med Beer, cigarettes and a Buick.


To jenter med øl og sigaretter på pansret av en Buick. Jeg kommer straks i minnet min egen ungdomstid fra 70 tallet og utover.


Vi som kom fra den lille veiløse bygda levde jo i grunn ganske "bak vår herres rygg" så og si.

Ingen biler, ingen kriminalitet. Det var vel bare Gunvald som kunne finne på å bryte den idyllen, når han hadde dilirium og hyttet med nevene og var verdens sterkeste.

Han representerte "kriminaliteten" i bygda og var det nærmeste vi kunne kalle rebeller i vår vesle "Kardemommeby".


Råner fikk jeg selv være ved å terrorisere bygdas besteborgere med litt mopedstøy opp og ned skolebakken med åpent eksosrør. Var nok flere enn Gunvald som hyttet med nevene etter meg i sånne øyeblikk.


Tobakk og kanskje en og annen flaske øl samte en liten på lomma var det eneste vi hadde av rusmidler Johnny og meg når vi skulle kjekke oss en fredagskveld.


Jeg kjenner ennå kvalmen etter de første rullings vi prøvde oss på. Den intense      u-følelsen som lignet kraftig sjøsjuke og brekninger etter voksen fyllekule.


Damehistorier fikk vi ofte når vi besøkte egnerbua. Der satte ofte lokale og tilreisende fiskere og bødte garn eller egnet line til morgendagens utsett.


De satt som regel med sin karvet blad i munnviken. En sneip så kort at det nesten knitret i barteskjegget og fingrene så brune som bek.


Spørsmålene ble ofte om vi hadde søstre de kunne bli kjent med. Brunsten etter flere uker på havet ble sikkert uutholdelig og trangen etter et "haill" ble ofte stor.


Det er noe med dette at det hjertet er fylt av renner munnen over med.

Så også blandt disse hardbarkete fiskerne som som noen ganger kunne fremstå som bøyde og vridde trerøtter i sin fremtoning med giktbrutene armer og knær.


Sånn går no dagan.


"Min ungdom har for lengst passert

og blomstene for lengst kassert

Det som var så bra er svunnen tid..


Si meg si meg si meg

Hva har skjedd

Den gangen skulle alle ha langt hår og skjegg...."