Bloggen min
There ain't no cure for love.
Dette synger Leonard Cohen så sjelsfullt om kjærligheten. Og hvem skulle vel ikke ønske seg en kur for det også, en liten tablett for å døyve savn, stanse sjalusi, eller tørke ut det hjerteslitet som noen ganger hører med.
Men kjærligheten er, som vi vet, både sårbar og sterk, lunefull og livsviktig – og kanskje nettopp derfor verdt å synge om.
Men det finnes også andre ting det ikke finnes noen kur for. Noen langt mer brutale, som ikke lar seg skrive inn i poesi like lett.
I et TV-program ser jeg Gerhard Helskog og Ivar Dyrhaug. To kjente og kjære fjes, to karer med ordet i sin makt og lyset i sin scene.
Nå begge merket av noe som gjør dem stillere, skjelvende – Parkinsons sykdom.
Og der står vi da – med vaklevorne kropper og vakre minner. For Parkinson er ingen ramp i et hjørne, ingen plageånd som roper høyt og går videre. Den kommer stille, sniker seg inn i hendene dine og sier: «Nå skal vi samarbeide, du og jeg.» Og så samarbeider man, da – mot sin vilje.
Med kopper som rister, knapper som nekter å kneppes, og skritt som plutselig ikke vil være med.
Det er en sykdom som napper i det som gjør oss menneskelige – evnen til å bevege oss fritt, uttrykke oss klart, være trygge i kroppen vår. Og den napper sakte. Det er noe urettferdig i det langsomme. Du får tid til å merke alt du mister, i sakte kino.
Men midt i dette fins det lys. Ikke kur – men kraft. I et smil, i et forsøk på å le av egne krumspring, i den modige viljen til å stå frem og si: «Dette er meg nå – men jeg er her fortsatt.»
Og kanskje er det her Cohen og Parkinson møtes. I det kjærligheten og sykdommen har felles: De river og sliter, men de vitner også om at vi lever. Vi elsker, vi frykter, vi lengter. Og vi kjemper. Med en rystende hånd – og et bankende hjerte.
Ha en stødig neve og hold deg frisk.
"Det er makt i de foldede hender
I seg selv er de svake og små
Men mot allmaktens gud du dem vender
Han har lovet at svar skal du få.."